Nagy sikere volt a fb oldalamon, akkor mutatom a receptet meg a storyt is hozzá. :-)
Az úgy volt, hogy zabpelyhes sütit akartam sütni, de nem volt itthon zabpehely. Körbenéztem a spájzban és rátaláltam a tönkölybúzapehelyre.
A kísérletezés az én elemem, annál jobb nincs mikor abból kell sütni-főzni ami épp akkor van otthon. Rákerestem a neten is és nemigen találtam meggyes tönkölybúzás sütit, persze ez engem nem tartott ám vissza.
Van egy szuper Kaldeneker receptem a zabpelyhes meggyesre, ami már bevált, ebből indultam ki.
No, de jöjjön a tönkölybúzás meggyes az én változatomban.
Tészta
- 1,5 pohár liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 pohár tönkölybúza
- 1 pohár barna cukor
- 1 pohár Rama
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelék:
- 60 dkg meggy
- 4 evőkanál keményítő
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 15 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
A tészta állaga összegyúrva nem is tudom mire hasonlít. :-) Masszív egy darab lesz, de kézzel a a 2/3-át szépen el lehet lapogatni a tepsi aljára.
Amíg a tésztát összeállítjuk, addig a meggyet a saját levében feltesszük főni, fahéjjal, citromlével cukorral ízesítjük. Amikor felforr a meggy leve, akkor a beleöntjük a keményítőt amit egy kis vízzel előtte elkevertünk, így nem lesz csomós a sűrítésünk. Mert az lenne a cél, hogy a meggyből egy sűrű zselés gyümölcsmasszát kapjunk.
Ha ez megvan, akkor a kiterített tészta 2/3-ra ráöntjük a meggyet és a tészta maradék 1/3-át rá morzsoljuk a tetejére.
Kis lángon, kb. 170-180 fokon kb. 25-30 percig sütöttem.
Hidegen könnyebb vágni, (és szerintem finomabb is), ezt a Kaldeneker Gyuri üzente nekem az fb oldalamon (és jelzem igaza volt) , mert egy képből felismerte, hogy az ő receptjét használtam alapnak. :-)
Sütés előtt:
Sütés után:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése