Ma folytatom a héten
elkezdett Húsvétra készülődést.
Ma arra gondoltam, hogy olyan tojásfestéseket mutatnék meg nektek, amit
már nagymamáink is használtak. Kicsit leporolva, pár újdonsággal fűszerezve, hogy a
tojásfestés egy kaland legyen, jó szórakozás, kísérletezgetés és nem utolsó sorban környezetbarát, ami még egy pluszt ad az egész mókához.
No kezdjük! :-)
A zöldségeket segítségül hívva, csupa szép formákkal díszített színes tojásokat alkothatunk, és ezt aztán nyugodt szívvel meg is ehetjük ha épp több sikeredett mint ahány fiú jött locsolkodni.
Ami a tojásfestéshez szükséges:
- tojás
- petrezselyem,
sárgarépa levél, vagy bármilyen más kisebb méretű levél
- zöldségek: hagyma,
káposzta, sárgarépa, paprika, spenót, cékla,
- fűszerek: kurkuma,
curry
és
-harisnya (kb. 6cm-es
darabokra vágva)
első lépésben helyezzük a leveleket a
harisnya segítségével a tojásra.
Tippek:
- akár apró virágokat is
tehetünk a tojásra a levelek mellé
- ha a tojásokat
bevizezzük könnyebb több levelet vagy virágot rájuk illeszteni a
harisnya felhelyezése előtt, ekkor a harisnyát cérnával kötjük meg
alul-felül. Így a tojások több oldalát díszíthetjük
Második lépésként a tojásokat természetes festékekbe helyezzük, a szín
annál intenzívebb, minél tovább hagyjuk őket az edényben.
Festés:
Régi nagy kedvenc, és
talán a legismertebb a vöröshagyma vagy a lilahagyma héja. Mivel
teljesen természetes anyag, bátran főzhetjük főzővizében a tojásokat is. A
forrástól számított 10 perc után zárjuk le a lángot, és fedjük le az edényt,
félóra leforgása után barna és lila árnyalatú tojásokat kapunk. (Vöröshagymától
terrakottás, a lilahagymától lilás árnyalatot.)
Cékla
levével gyönyörű, piros tojásokat festhetünk! Az
ecetes cékla levébe tegyük bele a már megfőtt tojásokat és hagyjuk őket ázni a
kívánt szín eléréséig. Az ecet feloldja a tojás héját, tehát legyünk
figyelmesek az áztatással, vagy főzzünk egy kis céklát erre a célra, kevesebb
ecettel.
A spenót szintén főzhető
együtt a tojásokkal, mert így halvány színhatását is erősíthetjük. Az apróra
vágott spenótot egy evőkanál ecettel főzzük.
A vöröskáposzta leve kékre festi a tojásokat, de csak
akkor, ha hidegen helyezzük bele azokat. A vörös káposztát apróra vágjuk,
annyi vizet öntünk, hogy ellepje, kb. félóráig főzzük, majd a vizet lehűtjük és
beletesszük a tojásokat.
A
narancssárga festékhez sárgarépát
és paprikát egy kávéskanál
sóval kell összefőzzünk fedő alatt, legalább 1 órán át, majd ebbe tenni a
tojásokat.
Az
elkészített zöldséglevekből a festés előtt minden esetben vegyük ki a
zöldségeket, és a levet szűrjük le.
Még két plusz
tipp:
- a kurkumával élénk
sárga színt érhetünk el. Egy zacskó
kurkumát adjunk egy bögre vízhez. A tojásokat akár együtt is főzhetjük a
kurkumával. Ha a léhez egy kis curry port is adunk, a szín intenzívebb lesz és
a főtt tojás még finomabb, hiszen ez a fűszer igen jól harmonizál az ízével.
Harmadik lépés: A
megfestett tojásokat rácson csöpögtessük le, és 1 órán keresztül hagyjuk
száradni.
Negyedik lépésként a megszáradt tojások elég tompa fényűek lesznek, így azokat szalonnával vagy kis
olajjal áttörölhetjük, hogy szép fényesek legyenek.
Jó festegetést és kísérletezgetést kívánok! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése